Putin bate din palme la Kremlin: acum ies la iveală problemele UE, cifrele indică dezastrul

de: Mădălina Bahrim
17 06. 2022

Dacă Vladimir Putin a aruncat o privire peste cele mai recente rapoarte financiare ale blocului comunitar, fără îndoială că bate din palme la Kremlin și desface șampania. Au apărut dezechilibre economice însemnate la nivelul Uniunii Europene. Este vorba despre balanța comercială.

Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit semnificativ al balanței comerciale. De reținut că că balanța comercială se calculează prin diferența dintre exporturi și importuri, pe o perioadă de timp. Dacă soldul este mai mare decât 0, avem în fața noastră un excedent comercial. La polul opus, dacă vorbim despre un sold mai mic, ne confruntăm cu deficit. Practic, în acest ultim caz, o țară, de exemplu, importă mai mult decât exportă.

Bineînțeles că există probleme când se ajunge la un dezechilibru și importurile depășesc exporturile, fiindcă e dificil să ai parte de o economie puternică, fără producție internă și bazându-te de import.

Cum arată cifrele dezastrului în UE

În luna aprilie, Uniunea Europeană a înregistrat un deficit al balanței comerciale de 43,6 miliarde de euro, față de un excedent de 12,6 miliarde de euro în perioada similară din 2021.

De vină ar fi, consideră experții europeni, majorarea importurilor pe zona energetică!

Concret, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 198,5 miliarde de euro, în creștere cu 10,8% față de aprilie 2021, în timp ce importurile UE au urcat cu 45,4%, până la 242,1 miliarde de euro.

Lucrurile au stat în manieră similară și-n martie, când Uniunea Europeană a înregistrat un deficit al balanţei comerciale de 27,7 miliarde de euro, faţă de un plus de 18,7 miliarde de euro în perioada similară din 2021.

La nivel național, aceeași problemă o are și economia noastră internă. La fel ca în UE, avem un dezechilibru al balanței comerciale. Noi avem un deficit estimat de Eurostat la 7,2 miliarde de euro, comparativ cu 5,5 miliarde de euro în martie 2021. Concret, în primele trei luni din anul curent exporturile au crescut cu 22%, în timp ce importurile au urcat cu 29,2%.